Keburukan Soya : GMO atau NON GMO?

GMO adalah singkatan kepada Genetically Modified Organisms. Ia bermaksud organism (haiwan atau tumbuhan) yang sudah diubah kandungan genetiknya oleh manusia untuk tujuan tertentu seperti membolehkan ianya tahan kepada serangan serangga atau sebarang racun, lebih cepat tumbuh dan dipasarkan (tujuan ekonomi) , dan meningkatkan hasil tanaman. Tapi dalam sedar tak sedar rupanya GMO ni telah membahayakan manusia. 

Soya juga tidak terkecuali mengalami GMO. 




Antara kebaikan soya Non-GMO adalah:

Tidak menyebabkan gangguan pada fungsi hati
Menurut Molecular Geneticist Molecular geneticist Michael Antoniou on the Natural News website, GMO soya dapat mengubah aktiviti pada hati dalam tikus. Penemuan ini kemungkinan dapat menyebabkan
kerosakan hati dan toksin apabila mengamalkan pengambilan GMO soya.

Tidak menyebabkan alahan kepada makanan
Pengambilan soya Non-GMO tidak menyebabkan alahan pada makanan. Menurut Discovery Guides, tiada kerjasama antara gen dalam tumbuhan akan mewujudkan alahan terhadap sesiapa yang sangat sensitif terhadap makanan. Pengambilan soya GMO dapat meningkatkan risiko untuk mendapat alahan. Di UK, alahan terhadap soya meningkat 100% selepas soya GMO diperkenalkan di pasaran. Soya GMO dapat memperlahankan proses penghadaman protein dalam soya tersebut. Soya GMO ini dapat menurunkan paras enzim penghadaman dan ini dapat membawa alahan kepada makanan.

Tidak mengganggu perkembangan bayi dalam kandungan
Berdasarkan kajian yang dikendalikan oleh Russian Academy of Sciences and the National Association for Gene Security and cited on the Huffington Post, GMO soya berkemungkinan ada kaitan dengan gangguan terhadap pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan. Oleh itu, ibu mengandung perlu berhati-hati terhadap pengambilan produk soya sepanjang kehamilan.

Tidak mengganggu sistem pembiakan lelaki dan wanita
Dalam 2 tahun kajian terhadap hamster, biologist Alexey V. Surov dan rakanya menjumpai, selepas 3 generasi, kebanyakan hamster yang diberi GMO soya hilang keupayaan untuk melahirkan.

Tidak terdedah kepada bahaya racun serangga
Bahaya terbaru yang dilaporkan oleh Natural News, adalah rintang terhadap racun serangga kacang soya. Ini kerana GMO soya rintang terhadap herbicide glyphosate, soya ini akan dirawat dengan racun serangga tersebut tanpa dimusnahkan. Walau bagaimanapun, Natural News menyatakan kajian glyphosate terhadap sel plasenta, buah pinggang, dan tali pusat manusia musnah dalam 24 jam.

Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan.


SOYA SHAKLEE

Soya yang digunakan oleh Shaklee tidak diubah suai secara genetik (Non-GMO). Protein soya Non-GMO ini dihasilkan di bawah satu program yang digelar Identity Preservation Program (IPP),di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam hinggalah saat pemprosesannya.Program ini memastikan kacang soya bebas daripada pendedahan perubahan genetik. Daripada benih sehingga penyimpanannya, yakinlah dgn shaklee dalam penggunaan ramuan-ramuan yang semulajadi dan berkualiti

Mesti ada yang tanya. Apa bagusnya kalau soya Shaklee ni Non-GMO. Kenapa kena pilih produk Non Gmo berbanding produk GMO. Produk2 GMO boleh menyebabkan alergy, toxic, potensi kanser. Lagi-lagi zaman sekarang ni, produk GMO memang dah makin banyak di pasaran sebab tu macam-macam penyakit sekarang contoh yang paling glamor adalah penyakit berkaitan kanser dan allergic. Antara makanan yang tinggi potensi GMO adalah jagung dan soya. 

Soya Shaklee adalah ESP (Energizing Soy Protein).


Semakin hari semakin ramai yang mengalami kesan positif dengan ESP. Jika teragak-agak mahu mulakan rutin pengambilan makanan tambahan, ESP adalah pilihan terbaik untuk memulakannya.

Tak rugi rasanya jika mengeluarkan sedikit pelaburan untuk kesihatan dan kecergasan badan yang berpanjangan. Bukankah 'prevention is better than cure'.

Untuk bulan ini, berbaloi-baloi dibuatnya. Penjimatan berganda. Beli 6 canister ESP, jimat RM324. 
Dapat pula:
  • PERCUMA 1 canister ESP
  • PERCUMA Keahlian Shaklee (seumur hidup)
  • dan BONUS TUNAI RM????
Jangan lupa, tawaran harga HEBAT hanya berlaku pada bulan Mac ini sahaja.

nota: Pre Order juga dibenarkan.


Nak beli 1? Pun boleh jugak. Harga runcit biasa RM150. 


0 comment... add one now

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.