Kulit Cantik Macam Korea: 6 Tips Berkesan

Orang Korea terkenal dengan kecantikan kulitnya. Nak jadi cantik macam artis korea? No 1 kena minum air cukup ye. Another tips adalah cukup tidur. Ada lagi banyak tips nak kongsikan macam mana nak dapat kulit cantik macam orang korea.
song hye kyo short hair
1-Minum Air dengan Banyak
Orang korea ni percaya dengan meminum banyak air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari merupakan add value to dapatkan kulit yang sentiasa lembab and healthy glow pada kulit mereka. Setiap pagi, orang korea
mulakan hari mereka dengan meminum segelas air kosong dan splashing muka mereka dengan cold water untuk beberapa minit.

2-Cuci Muka, Toning & Moisturising Setiap Hari
Paling basic cuci muka setiap hari. Orang korea ni ada cara yang unik untuk apply produk penjagaan kulit kerana mereka percaya akan dapat kesan yang bagus. Semasa mencuci muka, urutan muka dengan perlahan-lahan. Bagi melancarkan perjalanan darah pada bahagian muka.

Cleansing : Korean actress Suzy Bae talks about the ‘424’ technique, where you must clean your face with an oil (coconut, almond or any cleansing oil) for 4 minutes , follow it with a foaming cleanser for 2 minutes & then rinsing your face for 4 minutes, start with lukewarm water ending with cold water to close all opened pores.

Toning: Koreans prefer tapping the toner with fingertips for better absorption.

Moisturising: By rubbing the hands together, the product is warmed on the fingertips & then applied all over the face in an outward & downward manner.


3. Buat masker
Orang korea juga suke bermasker. Yang jadi kegemaran orang korea ialah homemade masks daripada egg white and honey mixture.Selain itu, homemade masker juga boleh dibuat daripada yogurt dan ESP.
4-Pemakanan Yang Sihat
Makanan yang mengandungi lemak dan garam yang tinggi boleh memberikan kesan tidak baik pada kulit muka. Orang Korea percaya mengamalkan makanan yang tinggi dengan sodium atau pun garam dapat menyebabkan hydration pada badan. Jadi cuba sebaik mungkin untuk kurangkan pengambilannya. Kita boleh gantikan dengan makanan yang lebih sihat. Amalkan pengambilan sayur dan buah-buahan yang lebih. Selain itu amalkan cara masakan yang lebih sihat seperti masakan cara kukus, rebus atau panggang. Dan paling penting, pastikan seimbang dengan variasikan pelbagai hidangan mengikut pirmaid makanan. Serat juga jangan dilupa. Serat adalah satu unsur yang penting. Ia membawa keluar toksik dari dalam badan. Toksik yang berlebihan boleh beri akibat pada kulit, terutama kulit muka. Serat boleh didapati dari sayuran dan buah-buah. Atau boleh mengambil pelengkap makanan tambahan seperti Alfalfa Complex Shaklee.

5-Tidur Dengan Baik
Enjoy masa tidurmu. Tidurlah sekurang-kurangnya 6-8 jam sehari. Dalam tempoh ini, dapatkan tidur yang berkualiti iaiitu jauh dari sebarang gangguan. Jauhkan telefon semasa tidur. Kalau boleh, simpan dulu dalam laci ke. Tutuplah televisyen. Elakkan fikir masalah sebelum tidur. Makin banyak masalah, makin banyak kerutan yang terhasil. Makin tak lena tidur dibuatnya, kadanag2 boleh membawa kepada mimpi buruk. Akhirnya, kesan paling nyata, kulit muka akan kedut sejuta. Dan, tutupkan lampu ketika tidur.

6-Pengambilan Vitamin dan Mineral
Sumber terbaik adalah dari buah-buahan dan sayuran. Tapi malangnya, di zaman ini, agak sukar mendapat sayur dan buah yang segar. Jadi untuk melengkapkan khasiat ini, ambil makanan tambahan. Seperti Sustained Vita C Shaklee, satu tablet bersamaan dengan 7.5 buah oren. Vitamin C umum ketahui sangat baik untuk kulit. Menjadikan kulit kurang cela, tona sekata dan bersih.
Atau Vitamin E Complex, tinggi dengan kandungan anti-oksidan. Memulihkan kesan atau parut hitam akibat jerawat. 
Energizing Soy Protein (ESP) juga amat baik untuk kulit. Ia membantu meransangkan pertumbuhan sel-sel baru pada kulit. Jadi sel-sel rosak dan mati akan digantikan segera. Kesannya kulit tidak kering, nampak lembap dan gebu.
Kulit yang cantik dari dalam adalah semulajadi. Syok kan dapat kulit cantk dan sihat semulajadi tanpa berselindung di sebalik make up tebal. Insyaallah dengan amalkan tips ini, impian dapat kulit cantik macam orang Korea, masih boleh dijadikan kenyataan.

Dengan ini, kita tidak lagi perlu berselindung disebalik make up yang tebal. Saya dah alami kesan positif dengan ESP Shaklee.

Mahu cuba? 

Untuk bulan ini, berbaloi-baloi dibuatnya. Penjimatan berganda. Beli 6 canister ESP, jimat RM324. 
Dapat pula:
  • PERCUMA 1 canister ESP
  • PERCUMA Keahlian Shaklee (seumur hidup)
  • dan BONUS TUNAI RM????
Jangan lupa, tawaran harga HEBAT hanya berlaku pada bulan Mac ini sahaja.

Nak beli 1? Pun boleh jugak. Harga runcit biasa RM150. 



2 comments.. read them below or add one

Mama Darwiish Mama Darwiish 11 April 2014 1:52 PTG
Wah ESP boleh buat masker...cam menarik ni....nice sharig ^_^
Eellee Nana Eellee Nana 22 April 2014 10:47 PTG
@Mama Darwiish

dah ada esp? boleh la cuba buat mama :)

bagus utk kulit burn, yana dah try dah :)

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.