Nak kurus: 3 Cara Makan Yang Betul

Betul ke apabila kita kurus kita akan nampak lebih cantik? Bagi saya, apabila kita kurus, ia adalah merupakan satu bonus untuk kita lebih sihat. Saya tak kata bila kita gemuk kita tak sihat tetapi kebanyakan penyakit datang bila berat badan kita berlebihan. Apabila berat badan berlebihan, banyak masalah datang menyinggah seperti kesuburan berkurangan. Kembali kurus adalah idaman setiap daripada kita dan merupakan langkah yang baik untuk lebih sihat.

Untuk kurus, kita perlu amalkan cara pemakanan yang betul. Kat sini, saya nak kongsikan serba sedikit cara makan yang betul untuk kurus. 
Gambar kat atas ini menunjukkan apa yang sepatutnya ada dalam pinggan seharian kita. 

Dalam apa pun usia, diet yang tidak seimbang sangat bahaya. Kita tidak dapat khasiat yang cukup kalau mengamalkan diet melampau. Pelbagai masalah kesihatan boleh terjadi, Tetapi apabila kita makan makanan
dan snek sihat serta digabungkan pula dengan senaman yang konsisten, proses penurunan berat badan menjadi lebih mudah dan selamat.

Perlu diingat, cara paling unggul untuk berdiet ialah dengan mengamalkan pemakanan dari pelbagai kumpulan kerana tubuh kita sangat memerlukannya. Sasarkan untuk melebihkan kumpulan sayur dan buah serta kurangkan makanan seperti daging yang tinggi lemak (burger dan sosej), makanan bergoreng dan makanan manis. 

Selain itu, kita juga boleh memilih Set Kurus Shaklee. Kenapa kita perlu memilih Set Kurus Shaklee?

Sebab No 1:
Set kurus Shaklee telah menjadi pilihan ribuan orang. Kenapa? Of course la sebab paling utama adalah set kurus Shaklee ni SELAMAT dan SEMULAJADI. Tak ada yang perlu risau tentang kandungannya, sebab Set Kurus ni adalah HALAL dan ada KELULUSAN KKM. Inilah 2 perkara paling penting sebab banyak sangat produk untuk kurus dan kelansingan yang merbahaya di pasaran. Ada yang tak ada kelulusan KKM, ada yang guna bahan terlarang. Semua tu berbahaya pada kesihatan kita.

Sebab No 2:
Cara penurunan berat badan adalah secara sihat. Bukannya bila makan Set Kurus, kita boleh hentam makan semua benda. Kawal makan dan melakukan aktiviti yang membakar kalori adalah BASIC. Bukan kita tinggalkan makan terus. No. No. No. Tapi, kita kurangkan portion makan. Kurangkan karbohidrat (nasi, mee, dll), lebihkan protein (lauk pauk)

Satu lagi. Penurunan berat apabila ambil Set Kurus Shaklee nampaknya agak perlahan.. TAPI tidak akan kembalikan berat asal jika betul caranya. Jangan expect penurunan mendadak ye, sebab ia adalah tidak sihat tau.

Elakkan Diet Drastik : Pengurangan berat badan sebanyak 1kg sebulan adalah lebih baik daripada turun berat badan dengan banyak secara drastik dan mendadak. Ia boleh mengganggu kesihatan dan tidak mustahil jika kita berhenti berdiet, berat badan juga akan bertambah secara mendadak atau lebih teruk dari dahulu.

Kurus dengan Shaklee

Set Kurus Shaklee menggunakan konsep Bakar - Buang - Bina untuk mengurangkan berat badan penggunanya. Apa itu Bakar? Apa Itu Buang? Apa itu Bina?

Untuk maklumat lanjut mengenai Set Kurus Shaklee, bolek klik DISINI.

3 KONSEP UTAMA = BAKAR, BUANG DAN BINA

BAKAR (Produk: LECITHIN/0MEGA GUARD)

Fungsi: bertindak sebagai pemecah dan pembakar lemak dan kolestrol

Omega 3 dalam minyak ikan ini dapat membakar lemak dengan cara memberi responds yang baik kepada hormon dalam badan kita yang dipanggil leptin. Leptin yang menghantar signal lapar atau kenyang pada otak.

Kita perasan tak, bila kita asyik lapar dan terasa nak makan, padahal kita baru je makan dan dah makan dengan banyak? Jom, saya kongsikan punca sebenar rasa lapar berpanjangan ini.

Rasa lapar berpanjangan berpunca daripada hormon leptin yang tidak neutral dan tidak berfungsi dengan baik dan seterusnya gagal memberi isyarat lapar atau kenyang dengan baik ke otak dan menyebablan kita terus mengambil makanan walaupun sebenarnya tubuh perlukan tambahan air, bukan makanan.

Masalah hormon leptin yang gagal berfungsi dengan baik adalah antara sebab kenapa kita yang sedang berdiet gagal turunkan berat badan.

Jadi, nak kurus, haruslah baiki dulu hormon leptin (hormon yang menghantar isyarat lapar dan kenyang pada otak). Untuk baiki hormon leptin, kita haruslah mengamalkan pengambilan omega 3. Omega 3 ini terdapat dalam Omega Guard Shaklee. Apabila dah baiki,, kita tidak akan lapar memanjang dan melantak apa saja yang boleh menyebabkan lemak bertimbun dalam badan dan kesannya juga boleh menyebabkan obesiti.

Sekarang kita dah faham fungsi minyak ikan boleh membantu dalam menguruskan badan. Mesti terdetik selepas ini, bolehlah pergi beli minyak ikan kat farmasi. Tidak semua minyak ikan ini terbaik dan selamat. Ada minyak ikan yang diperbuat daripada hati ikan yang mengandungi toksik.

Berbeza dengan Shaklee, ia selamat dan ia adalah minyak ikan terbaik di dunia dengan sumber DHA dan EPA yang lengkap dalam memenuhi keperluan tubuh dan otak kita. That's why saya setia dengan Shaklee.

"Ramai yang bertanya saya, kalau saya ambil Omega Guard boleh kurus cepat tak?"

Jawapan saya, Emmm cuba kita fikir, kita jadi gemuk dalam masa sehari ke atau bertahun-tahun?

Tentulah bukan dalam masa sehari, begitu jugalah untuk kurus. Mana-mana produk kuruskan badan pun tidak mampu kuruskan dalam masa yang singkat.

Kalau ada, kita harus berhati-hati mungkin ada sumber bahan kimia terlarang yang boleh memudaratkan kesihatan pada masa akan datang.

Apa yang paling penting ialah kesabaran. Selain itu, kita harus berdisiplin mengambil suplement mengikut jadual yang disarankan serta pengambilan air putih yang cukup. Bukan segelas tetapi 3 liter sehari ya. Penurunan biarlah secara sihat dan berkala dan biar lambat asalkan selamat. Betul tak?

"Ada yang nak vitamin bakar lemak yang terbaik" Biasanya, saya akan sarankan kombinasi Lecithin + Omega guard untuk hasil meletopss.

Lecithin seperti juga Omega guard, ia juga boleh membakar lemak, cumanya ramai yang memberi respons berat lebih cepat turun dengan Omega Guard dan teramat cepat dengan kombinasi Lecithin + Omega Guard.

Saya dah kongsi rahsia kurus customer saya. Bila lagi nak kurus dan bakar lemak yang berlipat-lipat tu? Cepat dapatkan hari ini sebelum kehabisan stok. Sekarang ni Omega Guard tengah promosi meletopsss. Beli dengan saya dan dapat harga super jimat plus konsultasi percuma dan berterusan serta tips istimewa diet yang betul.

BUANG (Produk: ALFALFA/HERB LAX)


Fungsi: membuang lemak, toksin dalam badan

Kenapa Perlu Detoks? Detoks adalah proses membersihkan usus di mana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selain untuk mengelakkan dari masalah kesihatan yang serius, detoks juga memastikan vitamin atau supplement diserap dengan lebih sempurna.

Supplement yang disyorkan untuk detoks adalah Alfafa. Suplement ini berfungsi merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh kita. Yang paling penting ia semulajadi.

Alfalfa bukan untuk tambah susu saja ya. Alfalfa adalah bahasa Arab “Bapa Kepada Semua Makanan”. Akar herba yang mengagumkan ini, tumbuh sangat dalam ke dalam tanah untuk menyerap nutrien penting dan mineral yang terdapat jauh di dalam bumi.

Alfalfa dikenali sebagai agen diuretik, pembersih badan dan penyahtoksik. Ia merangsang aliran hempedu, dan membuang unsur mineral bahaya dari tubuh. Ia juga membantu melindungi dari radiasi dan membantu mengawal bau badan.

Selain ciri-ciri sebagai pembersih badan dan penyahtoksik, alfalfa juga mempunyai banyak faedah lain. Menurut seorang pakar nutrisi, alfalfa membantu dalam pencernaan, anti-radang, anti-artritis dan anti-bakteria. Ia membantu membantu dalam penyembuhan ulser, gout, sakit tumit, sakit perut, alahan dan pembaikan cakera tulang belakang (disc).

Ia juga mengawal tahap gula dalam darah dan membantu menurunkan paras kolesterol. Sangat hebat kan! Hanya alfalfa yang mempunyai kualiti terbaik digunakan dalam Alfalfa Shaklee. Ditanam di California tanpa pestisid, hormon sintetik, bahan kimia atau baja bukan organik, menjadikan ia alfalfa berkualiti tinggi.

Sekiranya organ yang terlibat dalam penyerapan vitamin seperti usus mengalami masalah, kemungkinan besar vitamin tidak boleh diserap dengan sempurna.

Dr Shaklee telah memperkenalkan Herb-Lax pada tahun 1917. Ia direka untuk tindakan pembersihan untuk membantu proses semula jadi badan. Herb-Lax adalah gabungan 9 herba, termasuk daun Senna, yang telah digunakan untuk lebih daripada 3,000 tahun sebagai julap semulajadi.

Herba yang digunakan dalam Herb-Lax tidak berkaitan dengan julap kimia buatan yang dijual di mana-mana.

Produk-produk julap buatan ini biasanya merangsangkan tisu dengan cara menarik bendalir ke dalam usus untuk memaksanya mengeluarkan bahan-bahan dalam usus. Julap tiruan seperti ini boleh melemahkan organ-organ dan boleh menyebabkan kebergantungan terhadapnya, dehidrasi dan ketidakseimbangan elektrolit. Jadi, berhati-hati ya.

Sebaliknya, Herb-Lax secara semulajadi merangsang pengecutan otot usus. Ini membolehkan penyingkiran sisa-sisa yang terperangkap dan memendekkan masa transit, dan mengelakkan penyerapan toksin.

Herb-Lax boleh membantu meningkatkan pengaliran darah, mengurangkan bau badan, jerawat, melegakan sembelit, gas perut dan usus, dan menormalkan fungsi usus.

BINA (Produk: CINCH/SOY PROTEIN)
Fungsi: bina otot, elak kulit menggelebeh
Cinch Shake merupakan minuman yang sungguh lazat dan berzat untuk membantu anda memelihara otot yang penting dan menjadikan anda sentiasa berasa kenyang dan berpuas hati disamping mengurangkan berat badan.

Rumusan proprietary diperkaya dengan Leucine iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan.

Dalam kata lain, Leucine dalam Cinch Shake membantu anda menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot anda. Boleh digandingkan dengan Cinch Energy Tea Mix.

Kandungan dalam Cinch diperkaya dengan Leucine dan ianya dirumus khas untuk membantu anda memecahkan kitaran diet yo-yo.

Untuk setiap hidangan Shaklee Cinch, anda akan mendapat:
  • 24 gram protein 
  • 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 
  • 6 gram serat larut
Protein amat diperlukan bagi pembinaan otot. Dengan otot yang sihat mampu menaikkan kadar metabolisma dan juga membakar kalori dengan baik. Kelebihan protein juga membantu anda merasa kenyang dan secara langsung membantu anda mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

Kebaikan Cinch Shake
  • Rendah Indeks glisemik = 22; sesuai untuk pengidap kencing manis di mana membantu mengekalkan tahap gula dalam darah yang normal dan memberi tenaga yang konsisten
  • Powered by Leucine untuk memelihara otot semasa menurunkan berat badan
  • Mengandungi 24 gram protein untuk setiap hidangan membuatkan kita merasa kenyang
  • Kandungan serat yang tinggi = 6 gram serat setiap hidangan
  • Memberi 35% atau lebih Nilai Harian 21 vitamin dan mineral penting
  • Dihasilkan dari soya bebas GMO (Non GMO Soy)
  • Tiada perasa tiruan, warna atau pemanis.

Dari kajian klinikal, Cinch membantu menghilangkan lemak yang terdapat pada otot dan dengan bantuan Leucine, akan membina otot dan mengekalkannya dalam bentuk jisim tanpa lemak (lean muscle).

Jika ada bajet lebih, boleh add onn Cinch Energy Tea
Cinch Energy Tea Mix ini diambil bersama-sama dengan Cinch Shake Mix Shaklee dan produk-produk untuk tujuan pelangsingan lain yang telah dicadangkan oleh Shaklee.


Energy Tea Mix dapat diminum sebagai snek ataupun minuman ringan waktu petang terutamanya bagi penggemar teh. Energy Tea Mix Shaklee adalah kurang gula dan semestinya sangat bagus untuk kesihatan. Selain itu, keistimewaan Enerygy Tea Mix ini ialah:

Selamat dan merupakan penggalak tenaga semulajadi
Ditambah dengan taurina untuk meningkatkan tenaga dan ketahanan badan
Pilihan alternatif terbaik menggantikan kopi, soda atau manisan untuk mengekalkan kecergasan tubuh
Tanpa gluten, tiada perasa tiruan, pewarna dan bahan pemanis

Kenapa Protein penting?
----------------------------
Protein penting untuk memelihara otot dalam badan. Perasan atau tidak, ada orang yang berat badannya turun tetapi badannya masih lagi flabby (menggeleber)? Berat yang turun tu bukan kerana kurang lemak tapi dia kehilangan otot. Otot penting untuk tingkatkan metabolisma badan bagi pembakaran lemak.

** Untuk Ibu menyusu, disarankan mengambil ESP (Energizing Soy Protein) dan bukan Cinch Shake sebab kalori cinch sangat rendah dan dikhuatiri mungkin akan membantutkan pertumbuhan bayi.

Untuk program diet seelok-eloknya dinasihatkan untuk mengambil CINCH SHAKE namun untuk ibu-ibu menyusu mereka memerlukan kalori yg lebih tinggi berbanding orang biasa, oleh sebab itu ESP lebih sesuai untuk ibu-ibu.

Ibu-ibu menyusu memerlukan 1800-200 kalori seharian bg membekalkan tenaga yang cukup untuk penghasilan susu yg mencukupi dan berkualiti.

ESP bukan sahaja bertindak sebagai pemberi tenaga dan juga milkbooster namun dapat juga memberi rasa kenyang yang lama dan ada yang ibu-ibu menyusu ini yang dah turun berat badan hanya dgn ESP sahaja.

  • Protein soya memperlahan aliran makanan dalam usus yang menjadikan kita berasa kenyang dengan lebih lama dan kurang makan
  • Protein soya mempunyai INDEKS GLISEMIK yang rendah, Makanan yang mempunyai nilai GI yang rendah akan membebaskan glukosa dengan perlahan-lahan dan akan meningkatkan glukosa dan hormon insulin secara berperingkat berbeza dengan makanan yang tinggi karbohidrat yang meningkatkan glukosa dalam badan dengan pantas menyebabkan lebihan glukosa ini ditukar menjadi lemak
  • Protein soya adalah satu-satunya tumbuhan yang mempunya 9 jenis asid amino yang lengkap untuk keperluan tubuh kita, Ia juga tiada kolestrol, rendah lemak dan kalori
  • Badan bekerja lebih kuat untuk mencernakan protein berbanding karbohidrat dan lemak dan secara tidak langsung meningkatkan metabolisma tubuh
  • Protein mempunyai kandungi leucine yang dapat menjaga tisu otot ketika proses penurunan berat badan
  • Pemakanan protein soya di antara waktu makan dapat mengurangkan rasa lapar serta nafsu makan
FREE! 1 TIN ESP, JIMAT RM260++
RAMAI YANG BEREBUT-REBUT BELI
SEBAB NAK DAPATKAN PERCUMA ESP


Kenapa Perlu Beli Masa Promosi?

1-Sebab dengan membeli 6 tin ESP, akan dapat 1 PERCUMA 1 TIN. Dan jimat sehingga RM150.00
2-Dapat PERCUMA Keahlian Seumur Hidup Shaklee, yang nilainya RM75
3-Dapat CASH BONUS RM???

TOTAL PENJIMATAN=RM260++ (tertakluk kepada pembelian pada bulan Mac 2014 saja)

Apa Kelebihan Beli 6 ESP PERCUMA 1?

1-Dapat buat stok, puasa pun lagi 100 hari. Baik sangat untuk diambil masa ganti puasa dan time berpuasa. Sangat baik untuk ibu yang mengandung & menyusu, tidaklah letih melepek semasa berpuasa
2-Boleh berkongsi bersama ibu, ayah, suami, adik, kakak dan rakan-rakan. Dan pastinya semua dapat merasa PENJIMATANNYA.
3-Jangan tak tahu, ESP juga boleh dijadikan untuk hadiah orang berkahwin. Maklumlah, ESP nie bantu untuk mudah mengandung.


0 comment... add one now

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.