Magnet Diri Amin Idris: 3 Tips Hebat

Pada 5 April yang lalu, saya telah menyertai satu lagi aktivit dalam group Shaklee kami iaitu Jom Hebat Pantai Timur yang bertempat di Pasir Hor, Kelantan. Banyak slot2 menarik dalam Program Jom Hebat Pantai Timur ini. Kali ini saya nak konsikan Segmen Magnet Diri oleh Amin Idris, seorang motivator dan hos di Tv Al-Hijrah

Objektif Segmen Magnet Diri adalah untuk menjadikan diri sebagai magnet yang akan menarik kejayaan melalui kuasa minda. Disebabkan sesi ini hanya selama 2 jam, Amin Idris hanya sempat berkongsi tentang 3 perkara:
  1. Cara Memotivasikan Diri
  2. Kuasa Imaginasi
  3. Kepentingan Matlamat
Dalam entri kali ini, saya nak kongsi dengan anda 3 tips paling penting yang saya pelajari daripada Amin Idris dalam Segmen Magnet Diri tersebut.

Teruskan membaca & semoga anda beroleh manfaat!
3 Tips Menjadikan Diri Sebagai Magnet Kejayaan
Amin Idris merupakan motivator dan juga hos TV Al-Hijrah
Dalam sesi selama 2 jam tersebut, banyak sebenarnya tips-tips yang telah dikongsikan oleh Amin Idris. Namun saya hanya akan kongsikan 3 tips di sini; yang selebihnya adalah ekslusif untuk ahli-ahli Shaklee yang berdaftar di bawah kumpulan iReach.

1. Macam Mana Nak Tau Matlamat Kita Besar?

Ramai orang ada matlamat; malangnya tak ramai yang tau apa kepentingan matlamat nih dan macam mana ia akan memberi kesan terhadap usaha anda untuk mengejar matlamat tersebut.

                             

Amin Idris memberikan 3 tips yang penting apabila kita nak menentukan matlamat kita:
Matlamat perlulah JELAS supaya tindakan yang kita perlu ambil juga JELAS
Matlamat perlu BESAR barulah usaha kita untuk mencapai matlamat menjadi BESAR
Matlamat kita biarlah JAUH supaya kita perlu melangkah JAUH untuk mencapai matlamat tersebut

Katakan anda dah ada matlamat. Macam mana anda nak tau matlamat anda tu cukup jelas, besar dan jauh?

Senang jer…

Cuba anda kongsikan matlamat anda dengan kawan anda. Kalau lepas dia dengar jer matlamat anda dan dia cakap,

“Bagus matlamat tu. Insya-Allah aku pasti kau boleh dapat punya!”

Itu bukti bahawa matlamat anda tak cukup jauh, walaupun ia mungkin jelas.

Tapi kalau kawan anda punya respon,

“Kau gila ke?!”

Siap dengan muka pelik dan tak percaya… Itu tanda matlamat anda cukup besar dan cukup jauh!

Amacam, dah ada ke matlamat yang jelas, besar dan jauh? Kalau belum, cepat-cepatlah rangka matlamat hidup anda yang akan membuatkan orang cakap,

“Kau gila ke?!”

2. Set Matlamat Cara S.M.A.R.T.

Ada orang bila nak set matlamat, rasa cam blur. Tak tau macam mana nak set matlamat walaupun dalam minda tu dah ada bayangan nak apa.

Kalau anda ada masalah yang macam tu, anda boleh aplikasikan teknik S.M.A.R.T. dalam menentukan matlamat yang anda nak capai.

Teknik ini merupakan singkatan kepada
Specific – Terperinci
Measurable – Boleh Diukur
Action – Tindakan
Relevant – Sesuai
Time Frame – Jangka Masa

Rasanya saya tak perlu hurai panjang lebat tentang teknik nih kan?

3. Tahu Apa Yang Anda Mahu, Mahu Apa Yang Anda Tahu

Dalam proses menentukan matlamat anda dengan menggunakan Teknik S.M.A.R.T., matlamat anda perlulah sangat terperinci sampai anda boleh bayangkan dengan begitu jelas apa yang anda akan capai pada sekian sekian masa.

Tapi…
Tak cukup sekadar anda dapat bayangkan dengan jelas apa yang anda nak. Anda kena tahu apa yang anda perlukan untuk mencapai apa yang anda nak. Kalau tak, macam mana anda nak bertindak untuk mencapat matlamat tersebut? Setuju?

Walaupun bermimpi itu percuma, jangan biarkan ia sekadar mimpi. Tukarkan mimpi menjadi realiti
Jadikan Impian Anda Satu Kenyataan

Adakah anda mempunyai impian yang anda rasa mustahil atau “gila” untuk dicapai; dan anda takde idea macam mana nak realisasikan impian tersebut?

Mungkinkah Ini Impian Anda?

Ia boleh jadi:
Nak beli kereta Ferrari pada usia 35 tahun
Nak hadiahkan banglo mewah sebagai hadiah ulang tahun ke 50 mak anda
Nak melancong ke seluruh dunia dengan anak dan isteri/suami tanpa perlu risau cuti tak cukup dan duit sentiasa berkepuk-berkepuk?
Nak pergi umrah dan haji setiap tahun dan menginap di hotel yang bersebehan dengan Masjidil Haram
Nak macam-macam lagi…

Saya ada tawaran untuk anda!
Berminat Tak Nak Join Sebagai Pengedar Shaklee Bawah Team iReach?

Team iReach merupakan Team Elite Pengedar Shaklee di bawah naungan Master Zainul Anuar & Master Lyna Noh.

Antara sebahagian daripada kelebihan menyertai Shaklee di bawah team iReach:
Portal online iReach.my yang sarat dengan pelbagai ilmu bisnes, strategi pemasaran online (SEO, Facebook Marketing, Emel Marketing, Copywriting, etc.) dan juga kisah motivasi.
Peluang untuk menghadiri sesi business coaching secara online (webinar, FB group, Whatsapp, etc.)
Aktif dengan macam-macam kelas offline seperti Jom Hebat, Kelas Gila-Gila Blog, Kelas SEO dan banyak lagi

Saya suka dengan group Shaklee saya...

Sentiasa ada program, sentiasa ada aktiviti..

Either coaching in group, personal coaching samada di FB or whatsapp, webinar n macam2 lagi la yg di alam maya ni...

Juga, aktiviti secara offline pun ada...

Gathering makan2, coaching2 santai, coaching2 serius, juga ada program macam weekend lepas jemput Amin Idris utk ajar kami bagaimana mahu membina magnet diri, bagaimana mahu kekal bermotivasi...

Best2...

Ilmu yang dipelajari memang tak ternilai...

U HAVE TO PAY THOUSANDS kat luar untuk dapat apa yang kami pelajari secara PERCUMA dalam grup Shaklee kami (alaaa kalo kena bayar pun xde la smpi seratus pun.. just to cover cost sewa tempat n sedia makan untuk kita jugak)..

Best kan grup saya ni...

Tak sabar nak join Jom Hebat Selatan pulak lepas ni.. Mudah2an ada rezeki untuk join...

Saya Berminat Nak Tau Lebih Lanjut!”

Kalau anda masih membaca entri ini, saya yakin anda betul-betul serious nak berjaya dalam hidup dan mempunyai matlamat yang “gila”. Tahniah!

Tak ramai orang yang sanggup meletakkan matlamat yang luar biasa sebab mereka tak tau macam mana nak capai matlamat tersebut. Lantas mereka berterusan hanya mampu BERMIMPI.

Tapi anda berbeza. Anda sedang membaca entri ini dan ingin berjaya. Anda pasti nak tau macam mana nak capai matlamat anda dan bertindak hari ini.


1 comment... add one now

Akmal Akmal 25 Februari 2016 1:29 PTG
Janganlah bermimpi disiang hari.. teruskan bertindak

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.