Pertama Di Dunia: Restoran Pemakanan Sihat Untuk Kanak-Kanak


Kebanyakan kanak-kanak zaman sekarang ni picky eater tau. Tak percaya, cuba tengok anak-anak kita, Asyik nak makan jajan je, tak pun fast food. Makanan sihat seperti sayur dan buah ni anak-anak tolak tepi awal-awal lagi. Alahai, pening ibu-ibu nak pujuk anak amalkan makanan sihat.

Kan best kalau wujudkan restoran makanan sihat untuk gantikan restoran makanan segera kan? Baru-baru ini satu restoran yang objektifnya nak memupuk gaya pemakanan sihat di kalangan kanak-kanak telah dibuka di London.

Opening up: The Weeny Weaning restaurant, as it's called, is located in Clapham and aims to help little diners explore their tastebuds in an interactive way


Kenapa kanak-kanak? Sebab nak melentur buluh biarlah dari rebungnya tau. 'Sensory Restaurant' yang pertama di dunia eksklusif untuk kanak-kanak telah dibuka di Clapham, London, pada 5 Jun. Restoran ini digelar 'Weeny Weaning Resataurant', ia dibuka bertujuan untuk menerapkan kepada kanak-kanak tentang amalan pemakanan sihat sejak dari kecil lagi.

Restoran yang baru dan unik ini adalah ilham daripada 'Ella's Kitchen', sebuah syarikat yang membuat makanan organik untuk anak kecil dan syarikat ini berjanji untuk menawarkan kanak-kanak peluang untuk meneroka kelazatan makanan dari segi rasa dan tekstur yang baru.

'If you can involve your little ones in the food preparation process, such as giving them veggies and fruits to play with, it will make them more engaged from the start,' explained Consultant Infant Nutritionist Claire Baseley.

'Letting them see, touch and smell the food will make them feel involved and in return they will be more likely to try new tastes.'


Betul juga kata Claire Baseley ni, ibu bapa perlu libatkan anak-anak dalam penyediaan makanan yang sihat. Bagi peluang dekat anak-anak untuk bermain dengan buah dan sayur. 

Playtime: Little diners will explore a variety of dedicated sensory areas, before finishing their sensory restaurant journey in the 'taste zone', where they can order using an interactive menu
Playtime: Little diners will explore a variety of dedicated sensory areas, before finishing their sensory restaurant journey in the 'taste zone', where they can order using an interactive menu

Menu yang menarik adalah salah satu cara untuk memupuk sensory engagement iaitu dengan cara memperkenalkan secara visual buah dan sayur kepada mereka dan apa bahan-bahan yang digunakan untuk memasak.

Dengan cara itu, mereka berupaya untuk melihat dengan lebih jelas warna, bentuk dan engage deria penglihatan mereka yang mana akan membuatkan mereka lebih excited terhada bentuk texture dan makanan yang mereka cuba.

How does it work? 'If you can involve your little ones in the food preparation process, such as giving them veggies and fruits to play with, it will make them more engaged from the start,' explained Consultant Infant Nutritionist Claire Baseley

How does it work? 'If you can involve your little ones in the food preparation process, such as giving them veggies and fruits to play with, it will make them more engaged from the start,' explained Consultant Infant Nutritionist Claire Baseley


Apa yang menariknya, anak-anak digalakkan untuk cuba rasa yang baru dalam 'taste zone'. Cara ini dapat menggalakkan mereka untuk discover and accept rasa makanan yang baru. 

Lagi best anak-anak ini akan duduk dalam kerusi yang tinggi di meja yang menarik, dengan itu mereka dapat memilih menu mereka sendiri secara digital. Restoran ini menekankan konsep biarkan kanak-kanak memilih menu sendiri.

Creators say that the colourful interactive menu features state-of-the-art technology, designed to be ideal for little fingers to tap and touch.

Depending on the number of times they tap a particular food icon over a 30-second period, the digital menu responds accordingly and the waiters bring the children their selected choice of food, which has been developed with advice from child nutritionists.

Speaking about the new restaurant, Claire, who worked on the menu, added: 'We understand that mums and dads sometimes find mealtimes tricky, and that it can take quite a few tries to familiarise any hungry little ones with a new taste or texture.

'We also know that by introducing little ones’ taste buds to a wide variety of different and exciting tastes, it can help encourage them to grow up to be good little eaters.


'That’s why it’s super important to try to introduce little ones to new foods, especially savoury vegetables like broccoli and cauliflower, every day during the first weeks of weaning.
Dengan adanya restoran seperti ini, sudah pasti dapat meningkatkan amalan pemakanan sihat di kalangan kanak-kanak.

Kan best kalau kat Malaysia pun ada restoran seperti ini :) Sama-samalah kita tunggu atau pun kita sendiri boleh ambil inisiatif untuk membuka restoran seperti ini :)


5 comments.. read them below or add one

Zara Ismail Zara Ismail 6 Jun 2014 4:22 PTG
syok kalau ade kat malaysia ni..boleh letak sayur petola n timun n sebagainyalah..

Tips Atasi Kolesterol
Qaseh Vee Qaseh Vee 6 Jun 2014 6:38 PTG
klu ada satu kat KL , ramailah pelanggannya nanti ...
Travelog MY Travelog MY 6 Jun 2014 11:26 PTG
Eh kita mak budak pun seronok nak pergi situ tau. macam best je

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.