Tips Hilangkan Senggugut Tanpa Pain-Killer; Selamat, Semulajadi & SIhat

Siapa ada masalah senggugut teruk?

Senggugut teruk kalau kena, bukan takat nak patah pinggang tapi serupa sakit macam nak beranak wo. 


Ini tips kalau nak lawan sakit senggugut tanpa sebarang pain-killer; selamat, semulajadi & sihat!



Video kat atas ni menceritakan bagaimana pengalaman Puan Maria Awi dengan sakit senggugutnya hingga rasa macam nak patah pinggang.

Apa itu senggugut sebenarnya? Senggugut atau dalam bahasa omputihnya adalah period pain or menstrual cramp.

BACA: Set Kesuburan Shaklee: Usaha Untuk Cepat Hamil


Biasanya, istilah yang biasa kita guna ialah sakit ketika datangnya haid or period.

Bila datangnya senggugut ni, sakitnya tak boleh nak kata. Biasanay untuk hilangkan sakit sengggugut ni, Yana amalkan tuam bahagian yang sakit dengan tungku. Tapi, kalau malas nak bakar tungku, boleh juga tuam bahagian yang sakit dengan seterika (lapik dengan kain), minum air susu panas, atau menelan beberapa biji menstrual panadol.

Kenapa senggugut ni boleh terjadi?

Sebabnya rahim kita mengecut semasa proses pembuangan telur. Biasanya setiap bulan, ovari akan membebaskan telur. Telur yang tidak disenyawakan oleh sperma akan dibuang oleh rahim. Rahim akan mengecut, salur darah di sekitar rahim juga akan mengecut untuk membuang telur tersebut.

Semasa proses pengecutan ini, sesetengah wanita akan rasa sakit sampaikan ada yang terpaksa ambil cuti kerana taj tahan dengan sakit senggugut.

Supaya tak dicop sebagai pekerja yang sentiasa ambil cuti setiap bulan sebab sakit senggugut, anda boleh cuba cara di bawah ini. Insyaallah cara ini merupakan cara menghilangkan senggugut dengan cepat.

Anda boleh cuba Set Senggugut Shaklee yang khusus untuk wanita yang inginkan senggugut tanpa mengambil panadol.

Set ini terdiri dari GLA Shaklee dan Ostematrix.

GLA SHAKLEE

Wanita yang senggugut mengalami sakit kerana kekurangan linoleic acid dalam tubuh. Linoleic acid ini berfungsi untuk mengurangkan radang yang berlaku semasa proses pengecutan rahim sewaktu haid.

OSTEMATRIX

Otot rahim akan mengecut semasa haid untuk membuang telur yang tidak disenyawakan. Jika kita kurang kalsium dalam tubuh, anda akan lebih mudah mengalami senggugut semasa haid.

Ostematrix membekalkan kalsium untuk membantu pengecutan rahim tanpa sakit senggugut.

Harga set ini hanya RM 162.25 dan bertahan sehingga 2 bulan.


1 comment... add one now

Ibu Zarith Ibu Zarith 21 Mei 2015 5:38 PTG
Ish bila orang kena senggugut tu memang kesian tengok. ada yang sampai pengsan kan. Boleh cubalah GLA ni untuk yang nak carik penyelesaian tu

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.