Tips Simple Hilangkan Kesan Permanent Marker Hasil Contengan Kreatif Anak-anak

Normal lah kan bila ada lukisan kreatif hasil tangan anak-anak kat dinding rumah. Biarkan aje anak-anak kita berimaginasi dengan lukisan mereka. Nak marah, anak-anak masih dalam peringkat belajar dan nak epxlore benda-benda baru.



Tapi, dalam masa yang sama, kita sebagai ibu ni, kenalah cari jalan penyelesaian macam mana nak hilangkan kesan contengan kreatif anak-anak ni.

Kenapa saya kata kita tak boleh marah atau tengking bila anak kita jenis suka menconteng di mana-mana?Bukan sebab terlampau sayang sampai tak boleh nak marah. tetapi sebagai parents kita kena bijak mencari solution :)

BACA: Basic H Shaklee: Pembantu Rumah Pilihan Ibu-ibu


Yana kongsikan artikel yang saya ambil daripada Prof Dr.Rozieta Shaary.

"Setengah anak-anak suka melukis di kertas atau buku. Namun, memang ada juga yang tak cukup dengan kertas, mereka suka menconteng di dinding. Walaupun kita beri beribu kertas, namun, selagi tidak boleh menconteng dinding, maka tidak puas hatinya.
Semasa anak-anak ibu masih kecil, semasa itu di England, social workers datang membuat lawatan dari semasa ke semasa. Selalulah mereka memberi tips itu dan ini. Ibu merasakan banyak tips mereka yang baik. Diantara tips yang mereka share ialah mengenai bagaimana hendak mengawal anak-anak yang suka menconteng dinding.

Kata mereka, jangan halang anak menconteng di dinding, sebab itu adalah ekspresi dirinya. Selalunya anak yang visual dan artistik suka melakukan perkara seperti ini. Dan ianya adalah tahap di dalam perkembangan moto skilnya. Apa yang boleh dibuat ialah, lekat kertas besar-besar di dinding dan biarkan dia melukis sepuas hatinya pada kertas itu. Bila sudah penuh, boleh diganti. Tahap ini adalah seketika sahaja. Jika ditahan, maka sesuatu ketidakpuasan akan bersarang di hati anak kecil itu. Oleh itu bijak menggunakan tahap ini untuk membentuk keyakinan diri. Sekejap sahaja tahap ini, 3-4 bulan sahaja. Lama-lama si anak lebih suka buat painting di kertas lukisan."

Kita, sebagai ibu, kenalah cari alternatif untuk hilangkan kesan contengan pada dinding oleh anak-anak ni.

Berikut, Yana tampal kan cara nak hilangkan kesan contengan daripada permanent marker. Semoga bermanfaat untuk semua.

Cara nak hilangkan kesan permanent marker
Selain itu, ibu-ibu juga boleh amalkan guna Basic H dari Shaklee.

Kita tengok perkongsian ibu muda ini review berkenaan Basic H Shaklee yang juga boleh mengilangkan contengan.

Rahsianya semestinya Basic H.


Basic H ni banyak sangat kegunaannya. Yana sendiri guna Basic H untuk buat kerja rumah seperti mop lantai, lap tingkap, lap almari, bersihkan peti sejuk, bersihkan perabot, bersihkan kereta, cuci sayur cuci buah dan sebagainya. Jimat sebab Yana dah tak beli sabun cuci lantai, sabun lap tingkap dan lain-lain.

Semoga bermanfaat.



Sebotol RM46 sahaja. Tahan berbulan-bulan. 


Macam mana nak dapatkan Basic H ini? Boleh whatsapp Yana sekarang (014 509 0435) ! Bukan apa, ada tawaran istimewa untuk anda. Dengan pembelian Basic H ini, anda akan dapat percuma 1 botol Vita-Lea.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk order klik butang di bawah.

https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=f74c62f119a92803fb8773ad50e528c9
Anda akan order DIRECT MELALUI E-SELL Shaklee
Hubungi saya untuk pertanyaan lebih lanjut:

Liyana Madrus | ID: 888079 | SMS/Whatsapp 014-509 0435
Email: eelleeyana@gmail.com
Instagram: eelleebeauty
OR
Add Friend di FB saya : Liyana Madrus

0 comment... add one now

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.