12 Tips Berpuasa untuk Ibu Hamil Supaya Dapat Berpuasa Penuh

Tak lama dah nak puasa, rindu rasanya dengan Bulan Ramadhan. Rindu nak berteraweh, rindu nak buka puasa ramai-ramai dengan keluarga.

Ramadhan yang akan kunjung tiba pada tahun ini berbeza buat Yana. Ramadhan kali ini merupakan Ramadhan yang pertama berpuasa sebagai seorang isteri dan insyaAllah sebagai seorang ibu.


Pada ketika ini, Yana sedang sarat mengandung 38 minggu. Jika diikutkan tarikh due bersalin sebelum bulan puasa. Nampak gayanya puasa tahun ini dalam pantang lah ya.

Untuk ibu-ibu yang tengah mengandung pada bulan puasa ini, mungkin sedikit sebanyak membawa masalah kepada sesetengah ibu. 

Walau bagaimanapun Islam mengharuskan ibu hamil untuk berbuka jika risau akan membawa mudarat kepada ibu dan bayi.

Tapi, jika ibu berazam untuk berpuasa penuh tanpa berasa letih dan lesu, boleh lah cuba amalkan 12 tips berikut:

Ketika sahur:


Tip 1: Ambil makanan tinggi protein dan lemak ketika sahur pada kuantiti yang betul. Kedua-dua jenis makanan ini lambat dihadam oleh perut dan kurang rasa memperlahankan rasa kenyang di siang hari.

Tip 2: Ambil makanan yang kaya dengan Vitamin C dan Zinc juga untuk menambah kecergasan badan.

Tip 3: Tidak digalakkan makan makanan yang mempunyai gula yang tinggi ketika sahur supaya badan tidak lesu disebabkan kejutan insulin (insulinshock)

Tip 4: Minum air sebanyak mana yang boleh sebolehnya sebanyak 2 liter. Minum susu ketika sahur boleh mengurangkan risiko anemia untuk ibu hamil / mengandung.

Ketika Berpuasa


Tip 5: Kuatkan semangat ketika sedang berpuasa dan ceriakan diri walaupun sedang hamil / mengandung.

Tip 6: Dapatkan rehat yang cukup.

Tip 7: Kurangkan aktiviti yang memerlukan tenaga yang lebih, seperti aktiviti di padang atau yang memerlukan kerahan otak yang lebih. Elakkan stress yang keterlaluan dan buangkan sikap suka marah dan baran.

Tip 8: Jika berlaku perkara-perkara berikut, ibu hamil / mengandung disaran membatalkan puasa:

Muntah lebih dari tiga kali dan dikhuatiri menyebabkan dehidrasi
Cirit-birit dan diikuti dengan pedih ulu hati
Hidung berdarah, ia menunjukkan badan anda tidak sihat
Sangat lemah, pening dan mabuk dikhuatiri tanda hypoglycemia, atau disebabkan kekurangan nutrien pada kandungan
Mengalami peluh sejuk yang luar biasa, ia menunjukkan kita sudah betul-betul lemah untuk meneruskan puasa.

Ketika Berbuka


Tip 9 :Mulakan berbuka puasa dengan air sedikit manis dan suam untuk meningkatkan paras gula dalam darah, tetapi tahap gula pastikan terkawal. Elakkan minum air sejuk kerana ia akan melambatkan proses perut memproses makanan.

Tip 10: Ibu hamil / mengandung seterusnya boleh mengambil makananberkarbohidrat yang ringkas supaya mudah diserap dan di hadam seperti kurma.

Tip 11: Selepas maghrib, barulah kita digalakkan makan makanan pada kadar yang banyak tetapi janganlah terus makan sekaligus. Makan banyak sekaligus akan menyebabkan badan lesu. Selepas solat terawikh, cuba makan lagi sedikit demi sedikit.

Tip 12: Sebelum tidur, cuba makan sedikit makanan dengan air suam.

sumber: http://www.tipspregnancy.info/2013/03/fasting-tips-during-pregnancy.html


Jom tengok perkongsian ibu ini boleh berpuasa penuh 30 hari walaupun sebenarnya badan tak larat.


Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.

Selain itu, ibu-ibu juga boleh amalkan Set Mighty 3 Gems. Ramai ibu-ibu lain amalkan set ini ketika berpuasa. Kata mereka, dapat tahan lapar lebih lama dan kekal bertenaga.

ESP (Soy Protein Isolate Powder)


  • Ia berasal dari 100% Soy Protein Non-GMO
  • Membekalkan 9 Asid amino yang diperlukan oleh badan kita, tapi badan tidak dapat menghasilkannya.
  • Ia membantu mengekalkan tenaga yang berpanjangan
  • Ia membantu kita untuk melapik perut dan menahan lapar kerana ia membantuk menghasilkan mucosa sebagai pelindung kesan asid hidroklorik dalam perut.
  • Oleh itu ia dapat mengelakkan rasa kepedihan perut dan kepedihan ulu hati. Dan kerana ini juga ia sangat berkesan sekiranya diambil oleh orang yang ada Gastrik
  • Gabungan kalsium dan protein yang ada dalam ESP ini menjadikan ianya sesuai sebagai makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat kita berikan kepada si manja kita sepanjang kita berpuasa.

Performance Drink (PD)


  • Ia mempunyai rasa oren yang sangat menyegarkan.
  • PD ini adalah minuman isotonik yang sangat bagus, kerana ia tiada gula, bahan pengawet, karbonat(yang menjadikan minuman bergas) dan tiada perasa tiruan.
  • Rumusan Exclusive Opticarb membekalkan kita Karbohidrat bagi daya ketahanan dan Elektrolit bagi penghidratan semula. Semasa berpuasa, kita akan mudah terhidrasi kerana tidak mengambil air yang mencukupi
  • Ia membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahhidratan
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga otot dan paras ari yang perlu bagi penghidratan yang wajar.

Meal Shakes


  • Ia mengandungi 24 jenis Multivitamin dan Mineral yang dapat membantu kita kekal bertenaga sepanjang tempoh kita berpuasa.
  • Ia kaya dengan serat larut yang memberikan kita rasa kenyang yang berpanjangan


Set Mighty 3 Gems ini juga sesuai untuk:

  • Ibu Mengandung
  • Ibu yang menyusukan anak
  • Orang yang bekerja berat
  • Kanak-kanak yang mula hendak berpuasa
  • Warga tua
  • Remaja/ Pelajar.

Cara nak ambil?

Senang sahaja. Anda hanya perlu campurkan sesudu Meal Shake, sesudu Performance Drink dan sesudu ESP Drink ke dalam segelas air atau lebih baik ke dalam Shaker.

Kemudian kacau/goncang hingga sebati.
Senang kan?

Rasanya pun sedap, ala-ala Vitagen gitu

Jom kita tengok perkongsian daripada kawan-kawan kita yang telah mengamalkan Set Mighty 3 Gems ini:

Testimoni 1:


Testimoni 2:



Testimoni 3:


Testimoni 4:



Testimoni 5:



Testimoni 6:



Harga satu Set Lengkap ini adalah RM 346.25. Tapi sekiranya anda menjadi Ahli Shaklee, bukan sekadar mendapat harga yang jauh lebih murah, namun dapat juga VITALEA Bernilai RM88.75 secara PERCUMA!!


1 comment... add one now

Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 2 Jun 2015 3:30 PTG
terima kasih di atas perkongsian ini...

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.