AMALAN MEROKOK: TIPS DAN UBAT HILANGKKANNYA

Bismillah. 

Lelaki yang sinonim dengan amalan merokok pasti merasa gelisah apabila pelbagai penyakit datang menyerang dan juga apabila usia semakin meningkat. Amalan merokok ini sudah menjadi kebiasaan kepada sesetengah orang. Senang-senang je pas-pas asap rokok di tempat awam tanpa segan silu. Yang menjadi mangsa adalah orang awam yang yang terpaksa telan dan hidu asap rokok. 

Kalau amalan merokok ni bahayakan perokok sahaja tak kisah sangat pun, Tapi kesan yang teruk adalah kepada 2nd smoker iaitu kita sendiri yang berada dekat dengan perokok ini. Apa yang paling bahaya lagi ialah apabila
ayah iaitu ketua keluarga sendiri yang hisap rokok di rumah dan asap rokok pulak duk pas kepada anak dan isteri. Jika isteri mengandung pada masa tersebut, anak yang dalam kandungan boleh jadi cacat tau.

Insan yang paling sedih ialah kaum perempuan. Sedih apabila ayah sendiri merokok di rumah dan apabila bersuami pula, suami pun ikut merokok. Apabila anak dewasa pula, anak pun ikut merokok juga dan seterusnya turun temurun. Merokok ni bolah dikatakan benda biasa padahal semua sudah tau akan kesan bahaya kepada kita semua. Sedangkan di kotak rokok pun terdapat gambar-gambar yang menggerunkan akibat merokok tapi masih ramai lagi yang buat endah tak endah.

Di sini, saya sertakan beberapa tips berhenti daripada amalan merokok khusus untuk kaum lelaki di luar sana. 

Tips yang pertama ialah senaman.

Senaman
Tahukah anda melakukan senaman ringan secara rutin seperti joging akan membantu proses berhenti merokok? Ini kerana senaman seperti itu akan meningkatkan mood dan kesedaran serta energi. Ia dipercayai boleh menghilangkan stres akibat ketagihan rokok.Tips yang kedua ialah kurangkan bilangan rokok.

Kurangkan bilangan rokok
Benar, untuk berhenti melakukan sesuatu yang biasa dilakukan sejak bertahun lamanya memang bukan mudah. Usah terlalu drastik untuk berhenti merokok sebaliknya melakukannya secara berperingkat. Jika sehari anda menghabiskan 10 batang rokok misalnya, cuba kurangkannya kepada lima batang pula. Lalukannya secara konsisten. Dengan cara ini, anda akan dapat mengawal fikiran anda sekaligus anda akan dapat merasakan bahawa tubuh anda sebenarnya tidak memerlukan nikotin.

Tips yang ketiga ialah dapatkan nasihat doktor.

Dapatkan nasihat doktor 
Ini adalah salah satu cara yang patut anda cuba wahai perokok tegar. Bertanyalah kepada doktor dan berbincang tentang masalah ketagihan yang anda hadapi. Di hospital milik kerajaan misalnya sudah diwujudkan klinik berhenti merokok. Jika anda ke klinik kesihatan berhampiran, terdapat notis berhubung klinik tersebut, usah berlengah lagi. Segera daftarkan diri dan dapatkan nasihat daripada pakar. Kebiasaannya, doktor memiliki daya kreativiti tersendiri untuk memancing anda supaya menghilangkan ketagihan rokok.

Tips yang keempat pula ialah minta sokongan orang terdekat.

Minta sokongan orang terdekat
Sekiranya anda tekad untuk berhenti merokok, beritahu keluarga dan kenalan terdekat. Minta bantuan mereka untuk memberikan sokongan kepada usaha anda dan mengingatkan anda tentang bahaya rokok. Pasti ahli keluarga terdekat mahu membantu kerana mereka sendiri pastinya gembira dengan keputusan anda itu.

Tips yang terakhir untuk perokok di luar sana pula ialah sibukkan diri.

Sibukkan diri
Kebiasaannya perokok mula mencari rokok di kala waktu senggang dan mahu melepaskan rasa lelah. Namun, tidak salah sekiranya anda cuba untuk sibukkan diri dengan mula membuat jadual kerja lebih ketat. Dengan cara ini, ia akan membuatkan anda lupa terhadap rokok. Isi masa terluang dengan aktiviti santai seperti mencipta minat baru seperti bermain boling misalnya.

Selain itu, kaum perempuan juga boleh mencari alternatif lain untuk membantu ayah atau suami atau anak yang sudah terbiasa dengan amalan merokok ini. Seperti seorang customer ini yang bertindak memberikan tonik ajaib Vivix kepada suaminya. 
Syukur, Alhamdulillah, dengan semangat seorang isteri yang tidak mengenal putus asa, akhirnya suami kini bebas daripada rokok.

Ini pula, saya kongsikan kisah seorang anak yang inginkan ibunya bebas daripada rokok.

Alhamdulillah, syukur Ya Allah, selepas mengamalkan Vivix Shaklee ini, rokok terasa pahit macam hempedu.
Promosi Vivix berlangsung dari 1 hingga 30 November 2013. Hubungi yana di:

0 comment... add one now

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.