Sakit Jantung: Apa Kaitan dengan Soya?

Penyakit Jantung sudah menjadi penyebab utama kematian rakyat  Malaysia. Kalau dulu penyakit jantung hanya popular di kalangan warga tua tetapi dewasa ini kanak-kanak juga turut menjadi mangsa.

SOYA & JANTUNG

Terdapat bukti menunjukkan bahawa pengambilan protein soya yang semakin meningkat menggantikan protein daripada haiwan dapat merendahkan tahap kolesterol darah dan boleh memberi manfaat kepada penyakit kardiovaskular. Penduduk Asia yang mengamalkan pemakanan soya sebagai
makanan ruji mempunyai insiden yang lebih rendah untuk penyakit kardiovaskular berbanding mereka yang mengamalkan diet Barat. Pengambilan protein soya di Jepun dilaporkan sebanyak 55 g / d , berbanding dengan <5 g / d di Amerika Syarikat. Pada tahun 1998, kematian akibat penyakit kardiovaskular setiap 100 000 orang yang berumur antara 35 dan 74 tahun antara adalah seperti berikut: 401 untuk lelaki Amerika Syarikat, 201 untuk lelaki Jepun , 197 bagi wanita Amerika Syarikat, dan 99 untuk perempuan Jepun. Terdapat banyak perbezaan dalam corak pemakanan dan faktor-faktor gaya hidup yang boleh diambil kira perbezaan dalam corak penyakit di kalangan negara-negara .

Penerangan berikut adalah dari Food and Drug Administration ( FDA):

Protein soya adalah satu komponen yang boleh dimakan daripada kacang soya , Glycine max. Protein soya dihasilkan keseluruhannya dari kacang soya mentah melalui proses berperingkat yang mengeluarkan komponen lipid dan dicerna untuk menumpukan protein dan meningkatkan ketersediaan. Bergantung kepada langkah-langkah tertentu yang digunakan semasa pemprosesan, bahan-bahan protein soya terdiri daripada isolated protein soy (ISP), protein soya pekat, atau tepung soya.

Protein soya juga digunakan sebagai komponen makanan soya yang ditapai tradisional dan nonfermented, seperti tauhu, tempe, dan miso, dan juga kacang soya keseluruhan, soynuts, susu soya, yogurt soya, dan keju soya. Produk-produk ini mengandungi sejumlah pembolehubah protein soya dan lain-lain soya semula jadi bergantung kepada teknologi tertentu yang digunakan dalam produk-produk ini . Bahan-bahan protein soya dan makanan berprotein soya sebahagiannya boleh menggantikan atau digunakan sebagai tambahan dalam diet manusia.

Kajian Klinikal

Pada tahun 1995, satu meta-analisis untuk 38 kajian klinikal menunjukkan bahawa menggantikan protein haiwan dengan protein soya menunjukkan penurunan jumlah kolesterol yang ketara, kolesterol LDL, triglycerides dan tanpa menjejaskan HDL kolesterol. Penggunaan protein soya secara harian dapat menyebabkan penurunan 9.3 % dalam jumlah kolesterol serum, penurunan 12.9 % kolesterol LDL, dan penurunan 10.5% pada triglycerides. Kesan penurunanan tahap kolesterol oleh protein soya merupakan tambahan kepada kesan yang dapat dilihat untuk kajian diet yang rendah lemak tepu dan kolesterol.

Para penyelidik juga telah menyatakan dengan jelas mengenai persoalan protein soya diperlukan untuk mengurangkan kolesterol. FDA baru-baru ini juga telah menerbitkan keputusan akhir untuk food-labelling health claim untuk protein soya dan juga penurunan kolesterol bermula daripada 25 g / d protein soya, sebagai sebahagian daripada diet yang rendah lemak tepu dan kolesterol, yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Mekanisme Pengurangan Kolesterol oleh Soya

Beberapa komponen yang berkaitan dengan protein soya telah terbabit dalam menurunkan kolesterol : trypsin inhibitor, asid phytic , saponin, isoflavones , dan serat.

Perencat trypsin (Trypsin Inhibitors)
Perencat trypsin sentiasa ada dalam makanan. Semua produk soya menggunakan pemprosesan dengan haba, yang memusnahkan kebanyakan aktiviti perencat trypsin . Sedikit heat-stable Bowman-Birk inhibitor boleh memberikan kesan hipokolesterolemik dengan meningkatkan rembesan cholecystokinin . Ini kemudiannya akan merangsang sintesis asid hempedu daripada kolesterol dan dengan itu membantu untuk menghapuskan kolesterol melalui saluran gastrointestinal. Walau bagaimanapun, kajian terhadap haiwan tidak menunjukkan kesan hipokolesterolemik apabila trypsin perencat ditambah kepada diet.

Asid Phytic (Phytic Acid)
Asid phytic , myoinositol hexaphosphate , terdapat dalam semua produk nonfermented protein soya dan sangat stabil semasa pemanasan. Phytic acid chelates zinc kuat dalam saluran usus , dengan itu mengurangkan absorption. Kekurangan tembaga atau nisbah zink yang tinggi daripada tembaga dapat meningkatkan tahap cholesterol dalam darah. Hipotesis menunjukkan makanan soya mengandungi kedua-dua tembaga dan asid phytic dan oleh itu kemungkinan untuk menurunkan paras kolesterol dengan mengurangkan nisbah zink dengan tembaga.

Saponin
Saponin adalah haba stabil dan hadir dalam semua produk protein soya kecuali yang diekstrak dengan alkohol. Sebatian-sebatian ini boleh menyumbang kepada pengurangan tahap kolesterol dengan meningkatkan rembesan hempedu.

Serat
Beberapa orang penyelidik telah melaporkan bahawa serat soya dapat merendahkan tahap kolesterol manusia dengan hypercholesterolemia. Penyelidik lain mendapati bahawa serat soya mempunyai kesan hypocholesterolemic apabila ditambah kepada makanan lain tetapi apabila ditambah dengan protein soya ia tidak meningkatkan lagi kesan hypocholesterolemic terhadap protein.

Kesan Protein langsung kepada Hormon
Penyelidikan awal terhadap haiwan mencatatkan bahawa amino acids lysine and methionine cenderung untuk meningkatkan tahap kolesterol , manakala arginine mempunyai kesan yang bertentangan. Soya protein berbanding dengan protein haiwan mempunyai nisbah arginine yang tinggi daripada lysine dan methoinine. Menariknya , 2 kajian terhadap haiwan mendapati bahawa campuran L- amino asid bersamaan dengan corak protein soya mempunyai perantaraan kesan penuruanan kolesterol tidak seperti yang disebut dalam hidrolisis keseluruhan protein.

Oleh itu, beberapa komponen lain dalam keseluruhan protein soya mungkin mempunyai kesan yang baik lebih daripada protein sahaja. Nisbah arginine yang lebih tinggi daripada lysine dalam protein soya boleh mengurangkan insulin dan rembesan glucagon , yang kemudiannya akan menghalang lipogenesis. Kesan protein soya pada aras insulin dan glucagon telah dilaporkan dalam hypercholesterolemic manusia. Dalam kajian terhadap haiwan , tahap thyroxine meningkat dengan penggunaan protein soya protein. Tahap thyroxin yang tinggi dapat mengurangkan tahap kolesterol, tetapi kajian terhadap manusia tidak consistent.

Kesan protein pada Reseptor LDL
Kacang soya mengandungi 2 jenis protein penyimpanan, globulins 11s dan 7S . Kajian struktur sel mencadangkan bahawa globulins ini merangsang reseptor LDL activity.34 Berdasarkan beberapa kajian klinikal, mencadangkan bahawa pengambilan protein soya upregulates reseptor LDL pada manusia.

Peptida soya dan Asid hempedu
Protein soya dirawat dengan proteases membentuk 2 pecahan yang berbeza: an insoluble high-molecular-weight fraction and a soluble lower-molecular-weight fraction. Pecahan tidak larut, apabila diberi makan kepada tikus , merendahkan tahap kolesterol darah dengan meningkatkan fecal excretion of sterols.Teori bahawa protein soya merendahkan kolesterol oleh rembesan hempedu telah diterokai secara meluas. Kolesterol hilang dari badan dalam bentuk hempedu beralih kepada hati ke arah menyediakan lebih banyak kolesterol untuk peningkatan sintesis asid hempedu dan meningkatkan aktiviti reseptor LDL. Oleh itu, keputusan akhir adalah peningkatan penyingkiran LDL daripada darah. Walau bagaimanapun, kajian manusia terhadap soya tidak menunjukkan peningkatan dalam fecal bile acid excretion.

Isoflavones
Isoflavones hadir dalam semua tepung soya dan dalam concentrates and isolates produced by a water extraction process. Isoflavones adalah phytoestrogens dan bioaktif pada manusia. Soya adalah sumber makanan utama yang mengandungi isoflavones , termasuk genistein, daidzein , dan glycetein . Isoflavones telah menjadi perkara utama dalam usaha penyelidikan intensif menilai kesan yang mungkin terhadap kesan hypocholesterolemic , kesan antioksidan dan estrogen-like effects on blood vessels

Isoflavones mempunyai kesan estrogen yang lemah dalam kedua-dua haiwan dan manusia. Kesan baik estrogen termasuklah merendahkan kolesterol LDL dan peningkatan kolesterol HDL. Phytoestrogens juga sama, walaupun kurang kuat. Protein soya yang mengandungi isoflavones menurunkan tahap kolesterol lebih banyak daripada protein soya tanpa isoflavones kepada manusia. Ini dapat disimpulakn bahawa kesan penurunan kolesterol oleh protein soya bergantung sepenuhnya kerana isoflavones.

Ringkasan
Kesimpulannya, ia adalah bagus untuk mencadangkan pengambilan makanan protein soya dalam diet yang rendah lemak tepu dan kolesterol untuk menggalakkan kesihatan jantung.


Banyak produk yang berasakan soya di pasaran, Antaranya ialah tofu, edamame, susu soya. Dalam Shaklee juga terdapat sumber protein daripada soya iaitu Energizing Soy pritein (ESP).

Energizing Soy Protein Shaklee telah diiktiraf di seluruh dunia dengan menjalankan kajian klinikal yang paling banyak ke atas produk dan protein kualiti tinggi yang diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan. Ia mengandungi hanya kacang soya non-GMO (tidak diubahsuai secara genetik) yang diproses di bawah suhu rendah. Selain itu, setiap tin 1kg ESP berasal dari 30 kg kacang soya dan ia adalah booster tenaga segera yang boleh bertahan selama berjam-jam.

Energizing Soy Protein Shaklee mengandungi 22 jenis asid amino dan ia adalah satu-satunya produk di pasaran yang menyediakan 9 asid amino penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan manusia. Ia adalah sesuai untuk semua peringkat umur – tua atau muda.

Protein kacang soya adalah dua kali lebih dari daging, 4 kali lebih dari telur, 12 kali lebih dari susu. Ia juga rendah lemak, rendah kolesterol dan mudah diserap oleh badan manusia.

Faedah Energizing Soy Protein Shaklee yang utama:

Kekal Muda – Asid Amino membina otot manusia, kuku, rambut, darah, organ, kulit, kelenjar, 50,000 jenis protein, 20,000 jenis enzim dan lain-lain. Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga.

Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung.

Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat.

Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka dan menghilangkan parut.

Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan, dll.

Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles.

Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.

Ini adalah rupa ESP. 

Untuk bulan ini, berbaloi-baloi dibuatnya. Penjimatan berganda. Beli 6 canister ESP, jimat RM324. 
Dapat pula:
  • PERCUMA 1 canister ESP
  • PERCUMA Keahlian Shaklee (seumur hidup)
  • dan BONUS TUNAI RM????
Jangan lupa, tawaran harga HEBAT hanya berlaku pada bulan Mac ini sahaja.

nota: Pre Order juga dibenarkan.


Nak beli 1? Pun boleh jugak. Harga runcit biasa RM150. 4 comments.. read them below or add one

Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 7 Mac 2014 10:43 PG
salam jumaat and great piece of sharing... thank you...
Eellee Nana Eellee Nana 7 Mac 2014 12:12 PTG
@Farah Waheda Wahid

saam jumaat, tq dear, semoga bermanfaat^^
Pha Is Pha Is 7 Mac 2014 3:08 PTG
salam jumaat..
saya mmg suka susu soya.. :)
Eellee Nana Eellee Nana 8 Mac 2014 5:12 PTG
@Pha Is

salam jumaat, sedapkan soya^^ soya bagus utk kesihatan tp kita kena pandai pilih yg berkualiti^^

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.