Zinc Complex: Apa Yang Kita Tak Tahu?

Assalamualaikum semua.

Hari ini nak cerita pasal Zinc Complex. Kenapa pula dengan Zinc Complex ni?

APA YG KITA HARUS TAHU MENGENAI ZINC COMPLEX SHAKLEE ?


Untuk yang tak tahu lagi, Zinc Complex adalah galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan luka. Zinc membantu mempercepatkan proses baik luka dalam badan kita.

Pengambilan zinc bagi ibu yang menyusu turut memberi kesan pada bayi di mana ia membantu anak yang disusukan membesar dengan baik dan mengikut graf pembesaran bayi.
Kesuburan : Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility).

Pembiakan : Bagi lelaki, zinc membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

Penjagaan Kulit : Kajian telah menunjukkan zinc berkesan untuk menyembuhkan jerawat atau akne.

Ekzema : Juga dipanggil sebagai dermatitis atopik, adalah gangguan keradangan dan kulit yang kronik. Ia adalah sebahagian besarnya disebabkan oleh kekurangan zink di dalam badan.

Zinc memainkan peranan yang penting dalam penyembuhan jangkitan kronik dan membantu badan memulihkan keupayaan untuk sembuh dengan sempurna.

Jerawat : mineral ini adalah penting untuk memadam jerawat dari kulit. Ia bertindak mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan yang memainkan peranan yang dominan dalam menyebabkan jerawat. Di samping itu kepadanya, zinc juga berkaitan dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

Penjagaan rambut : ia membantu mengurangkan keguguran rambut terutama bagi wanita yang baru lepas melahirkan anak. membantu menguatkan akar rambut dan menghasilkan rambut yang lebih sihat.

Wah, banyakkan manfaat zinc complex shaklee ni. Untuk yang ada masalah di atas ni, boleh cuba zinc complex ini.


0 comment... add one now

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.