Biar betul? : Makan V***X Terus Tak Nak Merokok!
Menurut penyelidikan yang dijalankan oleh Nicotine & Tobacco Research, sebuah universiti, 209 perokok orang yang berusia antara 25 tahun dan lebih tua telah ditinjau mengenai tabiat merokok serta pengambilan makanan seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, minuman tidak ber caffein dan juga produk tenusu.  

Journal: The Effects of Foods, Beverages and Other factors on Cigarette Palatability

Terdapat korelasi yang jelas antara orang-orang yang makan lebih makanan ini dan hakikat bahawa mereka kurang merokok. Malah, perokok yang mengamalkan lebih buah-buahan dan sayur-sayuran, adalah tiga kali lebih berkemungkinan untuk tidak merokok tembakau berbanding individu yang kurang memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Bukan sahaja perokok yang makan lebih makanan ini kurang merokok, malah mereka juga lewat untuk mengambil rokok pertama mereka setiap hari. 

Mengapa buah-buahan dan sayur-sayuran boleh memadamkan keinginan untuk merokok? Pakar-pakar yang membuat kajian ini mendapati bahawa serat dalam makanan tersebut mewujudkan rasa kenyang yang boleh membatalkan keinginan perokok untuk merokok. Tambahan pula, buah-buahan dan sayur-sayuran mengurangkan rasa tembakau, membuatkan perokok kurang cenderung untuk merokok, terutamanya apabila menikmati epal atau lobak merah

Ahli psikologi di Universiti Duke, Joseph McClernon menyimpulkan bahawa buah-buahan, sayur-sayuran dan produk tenusu membuat rokok rasa kurang enak, manakala makanan lain seperti kopi dan daging meningkatkan rasa untuk merokok. 

Selain itu, makan buah-buahan dan sayur-sayuran juga membantu menyembuhkan badan perokok yang rosak. Merokok memusnahkan vitamin C dan vitamin B di dalam badan. Kiwi, oren, pisang dan sayur-sayuran hijau adalah penting untuk membantu memulihkan kesihatan kepada badan perokok.


Alternatif lain yang boleh digunakan ialah Vivix Shaklee

Ikuti perkongisan dari seorang suami yang telah berjaya berhenti merokok --> DISINI

Di bawah ini pula perkongsian seorang isteri yang gembira hatinya bila suami berjaya berhenti merokok.

vitamin shaklee untuk perokok
Testimonial vivix: hati seorang isteri teramat bahagian kerana dengan usaha memberikan vivix shaklee kepada suami membuhkan hasil yang positif. Suami berjaya untuk lepaskan diri dari rantaian rokok, Alhamdulillah.

---------------------------------------------------------------------------------------------

1 comment... add one now

teh ramuan teh ramuan 4 Jun 2014 12:39 PTG
semangat untuk berhenti merokok juga mesti kuat

Pihak EELLEEBEAUTY sangat menggalakkan komentar dari para pengunjung di ruangan komen yang disediakan. Namun kami berharap para pengunjung dapat memberikan komen yang positif dan mengelakkan komen berbaur politik atau perkauman. Segala komentar yang dilontarkan adalah pendapat peribadi pengunjung tersebut dan tiada kaitan dengan pendapat kami.